Resepi : Karamel Ramadhan

Assalamu’alaikum..

Resepi yang chef ingin tuliskan di sini adalah..ehem..
“Puding Karamel Ramadhan”


...sekadar gambar hiasan






Resepi ini mempunyai nilai nostalgia bagi ana pada bulan puasa kerana
pada kali pertama ana membuat karamel adalah untuk hidangan berbuka
puasa tahun yang lepas. Sedikit karamel dihantar ke rumah tok ana.

Uniknya adalah walaupun tak berapa menjadi bentuknya, tetapi arwah tokwan,
Hj Abu Bakar amat berselera menghabiskan karamel buatan cucunya ini.
Masa tu arwah sudah sakit-sakit dan tidak punya selera makan.
Dapat tahu arwah berselera habiskan karamel ana pun sudah menggembirakan ana.

Moga Allah permudahkan ana untuk membuat lagi karamel ini.


(untuk hidangan dua orang)

Bahan-Bahan;
-untuk karamel;
1) 4 biji telur
2) 1 tin susu cair
3) 2 sudu teh gula

-untuk ’gula hangus’
1) 3 sudu besar gula
2) sedikit air.

Cara membuatnya;
1)Masukkan bahan-bahan untuk dibuat karamel tadi di dalam mesin pengisar
(blender) dan kisar sehingga sebati.
2)Untuk gula hangus, masukkan gula ke dalam kuali dan panaskan sehingga
gula mencair dan berwarna keperangan.
Masukkan sedikit air dan kacau jika gula melekit.
3)Dengan cepat, tuangkan ’gula hangus’ tadi ke dalam mangkuk
yang berbentuk cantik. (untuk nilai estetika)
4)Tuangkan bahan karamel yang dikisar atas gula hangus tadi
dan kemudiannya di masukkan ke dalam peti ais.
5)Setelah membeku, tekapkan mangkuk tadi atas piring dan
keluarkan dengan perlahan. (Huhu..boleh pecah karamel)
Share/Bookmark

0 comments:



Dimanakah lagi 'kegelapan' pada jiwa yg mengenal Allah dan Rasul-Nya.
Powered by Blogger.